Op woensdag 25 januari was het zover! We organiseerden de eerste van twee meedenksessies, waarin we samen met bewoners op zoek gaan naar ‘het DNA van Oud Koog’. Tijdens de wijksafari riepen we bewoners op om met ons mee te denken over de wijk. Hier gaven 30 bewoners aan dit graag te willen. Van deze groep mensen waren er 13 aanwezig tijdens deze eerste sessie. Ondanks dat we met een kleine groep waren, kijken we er met veel enthousiasme terug.
Waarom is het DNA van de wijk belangrijk?
Het DNA van een wijk maakt dat mensen zich met die wijk verbonden voelen. In Oud Koog is dit extra belangrijk. Er gaat namelijk veel veranderen. Parteon gaat de komende jaren met een groot deel van de huurwoningen in Oud Koog aan de slag, omdat de woningen toe zijn aan vernieuwing.
Vaak is Parteon maar een korte periode in een bepaalde wijk aan de slag, maar in Oud Koog is Parteon zeker de komende 10 jaar aan het werk. Dan is het fijn als we met elkaar weten wat het DNA van de buurt is en hoe we er samen voor zorgen dat dit DNA behouden blijft. We willen graag dat de bewoners Oud Koog blijven ervaren als het thuis dat zij gewend zijn.
Niet alles kan hetzelfde blijven, maar we kunnen wel ons best doen om rekening te houden met dingen die voor de bewoners écht tellen.
Hoe was de meedenksessie?
Eigenlijk was het vooral een sessie waarin we met elkaar aan de slag gingen! Met woorden, beelden en het samenstellen van moodboards. Samen met de medewerkers van Parteon gingen de bewoners in 3 verschillende groepen op zoek naar het DNA van hun wijk.
Naast collega’s van Parteon was de wijkmanager Marco Schoone aanwezig en de tekenaar Rolf Resink van Beeldverslagen.nl. Hij heeft de uitkomsten gebundeld en er een tekening van gemaakt.
Wat hebben we gedaan tijdens de meedenksessie?
Ronde 1 : Woorden en beelden die Oud Koog het beste beschrijven
In ronde 1 gingen we op zoek naar het woorden die Oud Koog voor de bewoners typeren. Denk aan woorden als: gezellig, saamhorigheid en schoon. Iedere bewoner maakte een keuze en daarna bepaalden we gezamenlijk een top 3 van typeringen.
De volgende typeringen werden gekozen: balans, een dorp in de stad, gezellig, samenhorigheid, traditioneel, er voor elkaar zijn en tevredenheid.
Tijdens de pauze kwamen we erachter dat er veel overeenkomsten waren tussen de verschillende groepen. Een ‘dorp in de stad’ kwam bij alle groepen terug en genoeg groen in de wijk bleek voor iedereen een belangrijk item.
Daarna zochten we beelden uit die passen bij deze woorden.
Ronde 2: De ideale woning en woonomgeving
In ronde 2 werkten we aan een moodboard waarin de beelden en woorden samenkwamen. We hebben op deze manier in kaart gebracht hoe de ideale woning en leefomgeving eruitzien voor de bewoners. Hieronder vindt u een paar voorbeelden van wat daar onderdeel van is.
-
- Alle bomen en het groen behouden en het liefst nog meer groen toevoegen.
-
- De stijlkenmerken zoveel mogelijk behouden.
-
- Zonnepanelen en een warmtepomp zijn duurzame wensen van de bewoners.
Na het samenstellen van de moodboards hebben we de avond afgesloten.
Wat gaan we in de tweede meedenksessie doen?
Tijdens de volgende sessie gaan de groepen de moodboards aan elkaar presenteren. Daarna maken we een vertaalslag om een antwoord te formuleren op onder andere de volgende vragen:
-
- Hoe zorgen we de komende jaren dat we de belangrijkste waarden en typeringen in de wijk behouden? Bijvoorbeeld: hoe blijft Oud Koog gezellig?
-
- En hoe zorgen we ervoor dat dit over alle jaren heen zo blijft?
De laatst vraag is belangrijk, omdat er in de komende jaren medewerkers zijn die vertrekken en bewoners die verhuizen. Juist dan is het van belang om de waarden van de wijk niet uit het oog te verliezen.
Wat doen we met het eindresultaat?
De resultaten gaan we bundelen in een flyer. Bewoners, medewerkers van Parteon en alle partners kunnen alle waarden en uitgangspunten dan teruglezen. Deze flyer neemt Parteon bij de voorbereiding van elk project in Oud Koog mee. Op die manier kunnen we bij elk project rekening houden met het DNA van Oud Koog.
Vind u bij het lezen van het verhaal het jammer dat u er niet bij was? Kom de volgende keer dan ook meedenken. Neem gerust contact met ons op. U kunt nog aansluiten bij een volgende sessie! We praten u dan vooraf natuurlijk bij.